Köszöntő

Köszöntünk a Aszód-Galgamácsa-Vácrátót-Vác vasútvonal emlékoldalán.

Újraindulhat a 77-es vonal?

Hivatalosan meg nem erősített információ alapján, hamarosan újraindulhat a személyszállítás a 77-es Vácrátót-Galgamácsa-Aszód vasútvonalon.

Csak, hogy valóban meggyőződjünk az információ hitelességéről, megkerestük a Közlekedéstudományi Intézetet, ahol konkrét ígéretet nem kaptunk, de talán már az is jó, hír, hogy foglalkoznak a szüneteltetett vonal sorsával.

Ami kiderült, hogy a 2021/22. évi menetrendi időszakra vonatkozóan számos vasútvonalon merült fel módosítási javaslat. A 80a sz. vasútvonal projekt utáni menetrendjének tervezésekor felmerült annak lehetősége, hogy az Aszód és Hatvan közötti két kisforgalmú megállóhelyet a 77 sz. vonalról átforgó szerelvények szolgálják ki. Ennek érdekében a 80a, 78 és 77 sz. vonalra is egy kétórás ütemű menetrendi struktúra menetvonalai kerültek befoglalásra.

A menetvonalak befoglalása még nem jelenti azt, hogy ezek a vonatok közlekedni fognak, mindössze a pályakapacitás lekötése történt meg, annak érdekében, hogy a tehervonatok menetrendjének tervezésekor azt figyelembe lehessen venni.

A kora ősz folyamán fog arról döntés születni, hogy ezeken a menetvonalakon valóban megrendelésre, illetvefinanszírozásra kerül-e az állam részéről a vasúti közszolgáltatás, vagy nem. Ez nagymértékben függ a finanszírozási igény mértékétől, a források meglététől, illetve attól is, hogy ennek fedezete előteremthető-e az Aszód és Vác között közlekedő autóbuszjáratok megszüntetése révén keletkező költségmegtakarításból. A fejlesztés megvalósulása függ attól is, hogy a vonal kiszolgálására allokálható-e megfelelő minőségű és mennyiségű jármű, illetve személyzet. A korábbi években számos budapesti elővárosi vasúti fejlesztés azért maradt el, mert a pályakapacitás, a finanszírozási forrás, valamint a jármű, vagy személyzeti szükséglet nem volt biztosítható.

Tehát reménykedhetünk, hogy ősszel újra előkerül a téma. Addig a vonalon lévő települések polgármestereinek, vagy országgyűlési képviselőnek érdemes lenne jelezni, hogy valóban van-e igény az utasok részéről az újraindításnak.

 

  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések