Köszöntő

Köszöntünk a Aszód-Galgamácsa-Vácrátót-Vác vasútvonal emlékoldalán.

Rossz helyen van, ezért nem áll meg a vonat Kisnémedin

 Valószínűleg hosszas tervezgetés és átgondolás után nyúlt hozzá a 77-es Aszód -Vác vonal menetrendjének elkészítéséhez a VPE Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. A vasútvonal újranyitása örvendetes, de felvet néhány kérdést. Többen észrevehették, hogy a meglévő állomások közül kettőn, Kisnémedin és Iklad-Domony felsőn nem állnak majd meg a vonatok. Mivel Ikladon két megálló is van ahol az egyiken megállnak így már csak egy meglévő megálló marad a Kisnémedi.


Érthetetlen, hogy miért csinálnak úgy a hatóságok, mintha ez a megálló nem is létezne. Gondoltam rákérdezek az illetékeseknél ahonnan jöttek is válaszok. 

"A Kisnémedi megállóhely ismételt használatba vételének ügyében végzett vizsgálatba bevontuk a vasúti személyszállítási közszolgáltató MÁV-START Zrt. területileg illetékes szervezeti egységét is. A megállóhely kiszolgálási lehetőségeinek vizsgálata során megállapítottuk, hogy az a település felől rendkívül nehezen megközelíthető: a főútvonalon szükséges sétálni, ahol sem kiépített járda, sem pedig közvilágítás nem található, amely így rendkívül balesetveszélyes közlekedést jelent a
gyalogosokra nézve. A megállóhely Váchartyán település Kisnémedi felé eső végétől kb. 100 méterre helyezkedik el, közúton emelkedve, kanyarban közelíthető meg, járda és közvilágítás az úttest ezen szakaszán sincs. Az épület és az állomás környezetének állapota rendkívül rossz, az utaskiszolgálást nem teszi lehetővé.
A Váchartyán település területén fekvő Kisnémedi megállóhely kiszolgálásában alacsony potenciál rejlik. Váchartyánból Vác irányába a 71 sz. vasútvonalon fekvő Váchartyán megállóhelyről közlekedő vonatokkal, illetve a 339 Vác – Vácduka – Váchartyán – Püspökszilágy autóbuszvonalon közlekedő buszjáratokkal kedvezőbb körülmények között lehetséges az utazás, Aszód irányába pedig számottevő utasigény nem prognosztizálható.
Vasútüzemi szempontból megállapítható, hogy a 2022. december 11-től bevezetendő menetrendi szerkezet nem teszi lehetővé a megállóhelyen történő megállást annak időigénye miatt, tekintettel arra, hogy a környező vonalak mindegyike egyvágányú kialakítású, és így a Vác-Aszód vonatok menetrendje szorosan összefügg a 71 és 78 sz. vonalak vonataival.
Összefoglalva, sem a vasúttársaság, illetve szakterületünk által becsült mobilitási igények, sem a megállóhely elhelyezkedése, illetve kiépítettsége sem teszik indokolttá a 77-es vonali személyvonatok Kisnémedi megállóhelyen történő megállását, ráadásul rövid távon a menetrendi kötöttségek sem tennék lehetővé a megállást.
Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét.


Magyarul, rohad az állomásépület, rossz helyen van és oldja  meg mindenki továbbra is busszal ha Aszódra akar eljutni. A három település ahonnan utas szállhatna fel itt: Püspökszilágy, Kisnémedi és Váchartyán, akkor inkább menjen át inkább Vácrátótra mert a szakértők szerint rossz helyen van ez a megálló?

Kíváncsian várom, hogy a MÁV-Start a most újranyíló vonalon költött-e bármelyik megállóra vagy állomásra egy forintot is, hogy korszerűsítse azokat? Mert Kisnémedi állomásra biztosan nem! Átgondolatlanul, sem egy parkoló lehetőség nincs az autóval érkezőknek, vagy járda Váchartyán felől a gyalogosoknak és maga a váróterem is le van zárva az utasok elől. Ezekre miért nem lehetett odafigyelni mielőtt megnyitják a vonalat? Ja talán mert ehhez pénz és akarat kellene? Inkább csináljunk úgy mintha nem is létezne Kisnémedi megálló és környező három falu kb 3000 lakosától vegyük el az utazás lehetőségét. Gondolom az illetékes önkormányzatokat senki nem kereste meg a vonal újraindításával, esetleg volna-e ötletük arra, hogyan lehetne átalakítani, vagy jobban megközelíteni a Kisnémedi megállót, hogy azt használni is lehessen. Arról nem is álmodozom, hogy magukat a potenciális utasokat a helyi sajtóban, netes kérdőívben megkérdezte volna bárki is a mentrendről vagy akár erről a megállóról. Örülhetünk annak, hogy ennyi év után legalább újraindul a személyszállítás... 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések